پیشینه ی آلودگی های عفونی که در بیمارستان ها وجود دارد به قرن 18 میلادی باز می گردد چرا که در آن زمان بود که چیزی به نام بیمارستان و سازه ی بیمارستانی به وجود آمد. در قرن هجدهم در بیمارستان ها تمامی مریض ها صرف نظر از نوع بیماری که داشتند در یک مکان با هم نگهداری می شدند و همین امر مقدمه ی انتقال عامل های بیماری زا از بیماری به بیمار دیگر را فراهم می آورد. در میانه های این قرن یعنی قرن هجدهم بود که بر اساس تحقیقات به عمل آمده مشخص شد که خود بیمارستان ها یکی عامل هایی هستند که سبب می شوند بیماری های مختلف شایع شوند چرا که آنها تمامی میکروارگانیسم ها را در فضا پراکنده می کردند و به صورت ناخواسته باعث انتقال عوامل بیماری می شدند. در اینجا بود که لزوم روش های ایزوله کردن بیماران با بیماری های واگیردار خطرناک، استفاده از آنتی سپتیک ها و همچنین تصفیه هوای بیمارستانی مشخص شد و بشر به فکر اختراع آنها افتاد. در ادامه ی این مطلب قصد داریم تا در مورد تصفیه هوای بیمارستانی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
آلودگی ها و عفونت های بیمارستانی
یکی از افرادی که تحقیقات زیادی در مورد عفونت های موجود در بیمارستان ها و نحوه ی کنترل کردن آنها انجام داد آقای جوزف لیستر اهل کشور انگلستان بود. آقای لیستر بیان می کرد که:" افرادی که در حوزه ی بیمارستانی مشغول به کار هستند می بایست با چشم عقل خود عفونت هایی که باعث ایجاد بیماری ها می شوند را ببینید همان گونه که بقیه ی انواع عفونت ها را مشاهده می کنید. اگر کسی قادر باشد این کار را انجام دهد می تواند به راحتی یک مکانیزم دفاعی داشته باشد تا از ورود این عفونت ها جلوگیری کند."
براساس گفته های آقای لیستر بود که در قرن بیستم کارکنان بیمارستانی توانستند عفونت های مزاحم را پیدا کرده و بر اساس شناختی که از آنها به دست آوردند راه های دفاعی مناسب برای آنها پیدا کنند. اماد در حال حاضر مکانیزم دفاعی قدرتمندی به نام آنتی بیوتیک ها در اختیار کادر بیمارستان قرار گرفته که می توان به کمک آنها با عفونت ها مقابله کرد. البته تحقیقات نشان داده اند که به علت مصرف ی رویه ی آنها قدرتشان رو به کاهش گذاشته است و گسترش عفونت ها در بیمارستان ها مسئله ای است که کماکان ادامه دارد و بیمار علاوه بر اینکه ممکن است عامل های بیماری را از سایر بیماران دریافت کند می تواند این عفونت ها را از لوازم بیمارستانی که آلوده هستند نیز بگیرد.
تصفیه بیمارستانی
عفونت های موجود در بیمارستان ها را می بایست از نظر موارد زیر مورد بررسی قرار داد:
· بیمارانی که در بیمارستان بستری شده اند می بایست در برابر عفونت ها محافظت شوند.
· دفعه های استفاده و نیز دوز مورد استفاده از آنتی بیوتیک ها کمتر شوند.
· افرادی که به عنوان کادر بیمارستان مشغول به کار هستند در مقابل این عفونت ها محافظت شوند.
· برای بیمارستان و همچنین بیمار مخارج خارج از برنامه و بیهوده به وجود نیامده و از وارد آمدن ضررهای اقتصادی پیشگیری شود.
با توجه به اینکه در محیط بیمارستان قارچ ها، باکتری ها و سایر عامل های آلوده کننده وجود دارند این امر استفاده از تصفیه هوای بیمارستانی و همچنین تهویه ی مطبوع را در بیمارستان ها به یک الزام تبدیل می کند. استفاده از این موارد در ساخت بیمارستان ها سبب کاهش عفونت ها و نیز حفظ سلامت بیماران و در عین حال پرسنل درمان شده و در نهان آمار مرگ و میر را نیز کاهش می دهد.
در ادامه به معرفی برخی از دستگاههای تصفیه هوای بیمارستانی می پردازیم.
معرفی دستگاه سیار تصفیه موضعی آلودگی هوا
یکی از دستگاه های تصفیه هوای بیمارستانی دستگاه سیار تصفیه موضعی آلودگی هوا است که به نام Portable pollution Exhaustion and filtration system نیز شناخته می شود. عموما در فضاهای بیمارستانی عامل هایی که سبب آلوده شدن فضا شده و نیز آن را منتشر می کنند در یک مکان ثابت و مشخص شده قرار ندارند و به همین دلیل است که هودهای ثابت در این مورد نمی توانند انتخاب مناسبی برای رفع آلودگی ها باشند. به همین دلیل لزوم استفاده از دستگاه های سیار مانند دستگاهی که در این قسمت معرفی شد پیش می آید. از جمله مزیت های دستگاه سیار تصفیه موضعی آلودگی هوا می توان به این اشاره کرد که این دستگاه احتیاج خاصی به کشیدن کانال و از این دست مخارج ندارد و همچنین می تواند هوای محیط را به خوبی و تا اندازه ی قابل قبولی پاکسازی کند. یکی از قسمت های تشکیل دهنده ی این دستگاه یک هود است که می توان آن را با توجه به نیازی که داریم تنظیم کنیم و اگر بتوانیم منبع بروز عفونت یا آلودگی را شناسایی کرده و یا محل دقیق آن را بدانیم قادر هستیم دستگاه را روی آن قرار داده و به این وسیله پیش از اینکه هوای آلوده به محیط یا دستگاه تنفس افراد وارد شود آن را پاکسازی کرده و سپس هوای پاکیزه و فیلتر شده در محیط پخش می شود.
تصفیه بیمارستانی
از جمله کاربردهای این دستگاه می توان به استفاده از آن در دندانپزشکی ها، انجام جراحی های فک و صورت، جراحی های لیزر و انجام کار با دستگاه الکتروکوتر اشاره کرد. به طور کلی این دستگاه در مکان هایی که در آنها عمده ی کار با مواد شیمیایی یا بیولوژیکی با خطر زیاد است مورد استفاده قرار می گیرند.
ویژگی های دستگاه سیار تصفیه موضعی آلودگی هوا
دستگاه سیار تصفیه موضعی آلودگی هوا دارای ویژگی هایی است که به شرح زیر هستند:
- این دستگاه دارای فیلترهایی مخصوص است که برای گرفتن مواد شیمیایی موجود در محیط مناسب هستند.
- یکی از مهم ترین ویژگی های این دستگاه بهره گیری آن از فیلتر هپا است که به پالایش ذره های معلق و ریز موجود در هوا کمک شایانی می کند. فیلتر هپا را می توان مهم ترین و تاثیرگذارترین فیلتر برای هر دستگاه تصفیه هوا در نظر گرفت. این فیلتر اگر سطح کیفی آن قابل قبول باشد قادر است اگر نگوییم صددرصد، نود و نه درصد مواد آلوده کننده ی موجود در محیط که به حالتی غیر از گاز هستند را به درون خود بکشد. عموما سازندگان دستگاه تصفیه هوای بیمارستانی و سایر دستگاه های تصفیه برای اینکه عمل پالایش هوا به صورت تمام و کمال صورت بگیرد علاوه بر فیلتر هپا از فیلتر کربن اکتیو هم بهره می گیرند. کاری که فیلتر کربن انجام می دهد گرفتن بوهای نامطبوع از محیط و همچنین مواد آلوده ی گازی و شیمیایی است.
- این دستگاه دارای سامانه ی ماورا بنفش است که وجود آن برای از بین بردن میکروارگانیسم هایی که سبب بروز مریضی میشوند بسیار مفید است.
- همانطور که گفته شد این دستگاه را می توان به راحتی روی منبع تولید آلاینده متمرکز کرد.
- حمل و نقل این دستگاه با توجه به سیار بودن آن بسیار راحت و بدون دردسر بوده و همچنین هیچ سروصدایی که سبب به وجود آمدن مزاحمت برای بیماران شود تولید نمی کند.
- این دستگاه با توجه به این که سیار است به کانال کشی احتیاج ندارد.
- تولید آن در رنگ های متنوعی صورت می گیرد که سفارش دهنده می تواند رنگ مورد نظر خود را انتخاب کند.
- دستگاه تصفیه هوای بیمارستانی Portable pollution Exhaustion and filtration system برای تکنولوژی مقابله با ویروس ها و از بین بردن میکروب های محیط از لامپ یو وی سی (UVC) بهره می برد.
معرفی دستگاه سیار هوای پاک
یکی دیگر از دستگاه های تصفیه هوای بیمارستانی دستگاه سیار هوای پاک است که به نام Portable Clean air system هم شناخته می شود. عمده ی کاری که این دستگاه انجام می دهد پالایش و پاکیزه کردن هوایی است که به صورت جاری در محیط بیمارستان و قسمت های مختلف آن وجود دارد. آلودگی هایی که در هوای بیمارستان وجود دارد می تواند به راحتی به همه ی بخش های آن انتشار پیدا کند و بقیه ی قسمت ها را نیز آلوده کند. سیستم کار دستگاه سیار هوای پاک یا Portable Clean air system به این شکل است که از فیلتر کردن سه مرحله ای بهره می برد. این عملیات فیلتر کردن با روش های بسیار پیشرفته ای صورت می گیرد و در طی آن تمامی آلوده کننده های موجود در هوا از جمله مواد شیمیایی، مواد بیولوژیکی و مواد ذره ای را از بین خواهد برد. راندمان کاری دستگاه سیار هوای پاک بسیار بالا بوده و قادر است هوایی پاک و فاقد آلودگی را برای محیطی که در آن قرار می گیرد یعنی فضاهای بیمارستانی و کلینیکی به ارمغان آورد. در طراحی این دستگاه برای از بین بردن میکروارگانیسم های بیماری زای موجود در هوای محیط بیمارستان از یک لامپ یو وی یا فرابنفش استفاده می کنند که پرتوهای آن خاصیت ضدعفونی کنندگی دارند. این لامپ یووی را می توان نخستین مرحله ی این دستگاه برای تصفیه ی هوای محیط بیمارستان در نظر گرفت. مرحله ی دوم تصفیه ی هوای بیمارستان به وسیله ی دستگاه سیار هوای پاک پالایش ذره های درشت موجود در هوا است که برای این کار این دستگاه از یک پیش فیلتر کمک می گیرد. مرحله ی بعد فیلتر کردن هوا به این صورت است که از یک پلتفرم که قدرت جذب بالایی دارد و فرآوری شده هم هست کمک گرفته می شود تا مواد شیمیایی که به شکل گازی وجود دارند را پالایش کند. مرحله ی سوم و نهایی هم تصفیه ی ذرات آلوده ی ریز باقی مانده که می توانند سبب بروز حساسیت ها شوند و یا برای سلامتی بسیار خطرناک باشند است که به وسیله ی فیلتر هپا انجام می شود.همانطور که بالاتر هم مفصلا در مورد فیلتر هپا صحبت کردیم این فیلتر اصلی ترین فیلتر موجود در یک دستگاه تصفیه ی هوا است و از راندمان کاری بالایی برخوردار است.
دستگاه تصفیه هوای بیمارستانی سیار هوای پاک کمک می کند تا هیچ گونه آلودگی در فضای بیمارستان وجود نداشته باشد و اگر آلودگی ای نیز به محیط وارد می شود به صورت مداوم نسبت به پاکسازی آن اقدام می کند. این دستگاه دارای ویژگی هایی است که در ادامه به آنها می پردازیم:
-همانطور که از نام این دستگاه هم بر می آید حمل و نقل آن بسیار راحت بوده و می توان آن را از بخشی به بخش دیگر منتقل کرد.
-ویژگی مهم دیگر این دستگاه این است که ابعاد آن کوچک بوده و فضای زیادی اشغال نمی کند.
-دستگاه سیار هوای پاک سر و صدای زیادی تولید نمی کند و از این حیث موجب برهم خوردن آرامش بیماران یا کادر درمان نخواهد شد.
-از نظر شکل ظاهری بسیار شیک و زیبا بوده و اگر در بخش های بیمارستان قرار بگیرد از نظر دکوراسیون مشکلی ایجاد نمی کند.
-یکی از مهم ترین ویژگی های این دستگاه این است که قادر است تا حدودی ویروس کرونا را نیز به خود جذب کرده و به همین دلیل برای استفاده در مطب های پزشکان و دندانپزشکان بسیار مناسب است.
معرفی هود ایزوله سیار